top of page
  • Foto van schrijverSwollwacht

‘Chronisch misverstand tussen inwoners en gemeente’

Er is zo langzamerhand sprake van een chronisch misverstand tussen de gemeente en inwoners. Dat zei Swollwacht-raadslid Asia Golunska afgelopen maandag in de gemeenteraad bij de bespreking van de visie voor het Broerenkwartier. Inwoners en ondernemers zijn niet meegenomen in de plannen en voelen zich misleid.

3D-model uit de Visie Openbare Ruimte Broerenkwartier, gemeente Zwolle. Het lijkt wel alsof Swollwacht elke week hetzelfde moet zeggen tegen de gemeente: ‘Luister nou eens naar de inwoners en betrek ze bij het beleid’. Bijvoorbeeld bij de nieuwbouw van basisschool Het Mozaïek in Assendorp. En ook rondom het Broerenkwartier ging het mis. De gemeente heeft een visiedocument gemaakt over de openbare ruimte in het Broerenkwartier. De gemeente wil de openbare ruimte herinrichten (vergroenen) en in verschillende fases aan de slag met onder meer de transformatie van het Hudson’s Bay-pand, het C&A-pand, het Kruidvat/Xenow-pand en de straten, stegen en pleinen zoals het Meerminnenplein en Broerenkerkplein. Het gebied wordt de komende jaren ingericht met wonen, retail/detailhandel, horeca en cultuur. Wat Swollwacht betreft komt er geen herontwerp van het Broerenkwartier zonder dat de inwoners aan zet zijn geweest. Asia: “En geen nieuwe bebouwing op het Meerminnenplein/Broerenkerkplein! Dat is een van de laatste groene spots in het centrum.”


Steeds weer sprake van eenrichtingsverkeer

Het visiedocument stond afgelopen maandag op de agenda van de raad om vast te stellen. Inwoners en ondernemers zijn echter niet meegenomen in deze visie. In een brandbrief aan de gemeenteraad uitten zij hun ongenoegen. Tijdens de raadsvergadering ging omwonende Wilma Bouwmeester in op de klachten: “Onze betrokkenheid is altijd groot gewest. Steeds weer bleek er echter sprake te zijn van eenrichtingsverkeer. Op geen van de ingediende reacties, voorstellen en ideeën, en zelfs op het uitgewerkte alternatief hebben wij een reactie ontvangen. En nog frustrerender is, dat er niets met onze inbreng is gedaan: in de plannen hebben wij op geen enkele wijze iets van onze reacties kunnen terugvinden. Dat is zeer teleurstellend en niet zoals participatie vorm moet krijgen!”


Inwoners zijn het vertrouwen kwijt

Zeer frustrerend, aldus Asia. “Op papier ziet het er prima uit. In de informatienota staat dat de gemeente in overleg gaat met de omgeving. Maar uit de verhalen van ondernemers en bewoners blijkt iets totaal anders. Het is inmiddels niet ‘tot onze verbazing’, maar ‘tot onze herkenning’. Want dit verhaal horen we elke week weer van onze inwoners.” Keer op keer laten inwoners merken teleurgesteld te zijn in de gemeente. Een greep uit de reacties: ‘De gemeente houdt ons aan het lijntje’, ‘we worden niet gehoord’, ‘de gemeente doet niets met onze inbreng’, ‘we voelen ons misleid’ en ‘we zijn het vertrouwen kwijt’.

Inwoners hebben prachtige plannen; waar niks mee is gedaan

Asia: “De inwoners hebben ons prachtige plannen laten zien voor de bouwfase en voor ná de bouwfase! Uren, dagen, weken steken zij er in om mee te denken aan de inrichting van onze stad. Om vervolgens niks meer te horen.” Asia vroeg, samen met PvdA, SP, VVD en PvdD of wethouder Monique Schuttenbeld bereid is de inwoners een stem te geven in het ontwerp van het Broerenkwartier en de gemeenteraad te informeren over hoe de inbreng in de plannen is verwerkt. Deze toezegging gaf de wethouder maandagavond. Toch wil ze niet wachten met de visie. “We willen graag door. Het is heel urgent en er zitten veel mensen op te wachten.” Op 17 juli stemt de gemeenteraad over de visie. Voor die tijd moet de wethouder in gesprek zijn geweest met de inwoners en de raad geïnformeerd hebben. Er komt dan een aanvullende nota waarover raadsleden kunnen stemmen.


Meer informatie


Comments


bottom of page