Meer menselijkheid en realisme nodig in beleid doelgroepenvervoer
- Swollwacht
- 5 dagen geleden
- 2 minuten om te lezen
Op maandag 19 mei 2025 vindt op ons verzoek, samen met de SP, een raadsdebat plaats over de uitgangspunten voor de nieuwe aanbesteding van het doelgroepenvervoer. Dit vervoer is ontzettend belangrijk voor inwoners die niet zelfstandig naar school, werk of dagbesteding kunnen reizen. Zwolle heeft hierin de regierol en werkt samen met omliggende gemeenten zoals Dalfsen, Kampen, Olst-Wijhe en anderen. Het huidige contract loopt af op 1 augustus 2026.
Niet tegen verandering, wel tegen kwetsende formuleringen
We begrijpen dat er een nieuw contract moet komen. Onze zorgen gaan dan ook niet over het feit dat er een aanbesteding plaatsvindt, maar over de toon en inhoud van de raadsbrief van het College. De brieft stelt de vraag of doelgroepenvervoer überhaupt nog nodig is en suggereert dat mensen met een beperking, net als iedereen, naar voorzieningen in de buurt zouden moeten kunnen. Dat is niet alleen onrealistisch, maar ook kwetsend! Woorden als deze doen pijn bij mensen die afhankelijk zijn van dit vervoer. Ze zorgen voor onrust, frustratie en onzekerheid. Het voelt voor velen alsof hun situatie wordt gebagatelliseerd of zelfs als overlast wordt gezien. Bovendien wordt het doelgroepenvervoer in de raadsbrief gelinkt aan toegenomen verkeersdrukte. Dat is niet alleen onterecht, maar ook stigmatiserend!

OV is geen volwaardig alternatief
Het College stelt voor dat mensen meer gebruik moeten maken van het openbaar vervoer. Maar dat is vaak geen betrouwbare of haalbare optie voor mensen met een beperking. Wij vragen ons af op basis van welke informatie dit uitgangspunt is gekozen. Toegankelijkheid en betrouwbaarheid zijn lang niet gegarandeerd binnen het reguliere OV.
Laat statushouders instromen als chauffeur
Een ander knelpunt dat wordt benoemd is het tekort aan chauffeurs. Wij zien hierin echter juist kansen. Er zijn in Zwolle veel statushouders die graag aan het werk willen en kunnen bijdragen aan de samenleving. Laat hen instromen als chauffeur in het doelgroepenvervoer. Dat verlicht de druk en biedt nieuwe mogelijkheden.
Meer empathie en realisme
Doelgroepenvervoer is geen luxe, maar een belangrijke voorziening voor mensen die er recht op hebben. De huidige uitgangspunten van het College bieden onvoldoende garanties en missen erkenning voor de dagelijkse realiteit van deze inwoners. Tijdens het debat zullen we ons dan ook zeker kritisch uitspreken over de aanpak van het College. Wij pleiten voor een aanpak met meer menselijkheid, empathie en realisme! Een stad is pas echt inclusief als iedereen kan meedoen, en daarvoor is goed geregeld aangepast vervoer onmisbaar.
Comments