Vragen ROP over het Noorderkwartier
- Swollwacht
- 2 jun
- 2 minuten om te lezen
Naar aanleiding van het gepresenteerde Ruimtelijk Ontwikkelplan (ROP) voor de nieuwe stadswijk het Noorderkwartier hebben we schriftelijke vragen gesteld aan het College.
We hebben onder meer vragen gesteld over de bouwhoogte, verkeersveiligheid, parkeervoorzieningen, groenbehoud en de wijze van participatie. Bij veel betrokkenen, met name bewoners van de Assiestraat, leven er namelijk zorgen over de toepassing van de plannen in de bestaande buurt en over de manier waarop zij zijn betrokken bij de besluitvorming.
Gestelde vragen:
Bouwhoogte en stedenbouwkundige inpassing
Wat is de beoogde maximale bouwhoogte van de geplande bebouwing? Graag ook een specificatie in bouwlagen.
Staat deze maximale geplande hoogte (in meters en bouwlagen) vast, of is het nog mogelijk om via participatie verlaging te bewerkstelligen?
Hoe verhoudt deze bouwhoogte zich tot de uitgangspunten van de gemeentelijke 'Ruimtelijke koers'?
Is er een hoogbouweffectrapportage beschikbaar, of is er een schaduwanalyse en/of daglichtonderzoek uitgevoerd conform geldende normen? Zo ja, kan deze gedeeld worden? Zo niet, wanneer verwacht het college deze documenten beschikbaar te hebben?
Wat is de onderbouwing voor de stedenbouwkundige inpassing van deze hoge bouwmassa’s in een overwegend laagbouwwijk, en op relatief korte afstand van bestaande bebouwing?
Verkeer en mobiliteit
Is er een verkeersanalyse uitgevoerd waarin de gevolgen van het afsluiten van de Drijbersingel zijn meegenomen, inclusief de verwachte verkeersdruk op de Assiesstraat en omliggende straten? Wat zijn de uitkomsten?
Is in deze analyse ook rekening gehouden met sluipverkeer, trillingen door vrachtverkeer, verkeersveiligheid en bereikbaarheid tijdens de bouwfase? Wat zijn de uitkomsten hiervan?
Wat is de status van deze verkeersstudies en wanneer worden deze gedeeld met de raad en de omgeving?
Wordt overwogen alsnog fysieke maatregelen, zoals een 'knip', pollers of verkeersremmers in de Assiesstraat te realiseren, zoals door bewoners meermaals voorgesteld?
Parkeren en mobiliteitsoplossingen
Begrijpt het college de zorgen van inwoners over het verdwijnen van een groot aantal parkeerplaatsen, zonder dat deze voldoende gecompenseerd worden binnen het plangebied?
Acht het college een mobiliteitshub op 450 meter afstand voldoende toegankelijk voor ouderen, gezinnen en mensen met een beperking?
Waarom kiest het college niet voor een ondergrondse parkeervoorziening binnen of nabij het plangebied?

Groen, klimaat en water
Klopt het dat de groenstrook aan de Assiesstraat verdwijnt door het naar voren schuiven van de gevels?
Is er een hittestress analyse uitgevoerd voor het plangebied?
Is onderzocht of het huidige rioolstelsel de extra belasting van de nieuwe woningen aankan? Is hierover een hydraulische analyse uitgevoerd?
Participatie en communicatie
Hoeveel inwoners zijn daadwerkelijk betrokken bij de participatiebijeenkomsten? Welke wijken/straten zijn specifiek uitgenodigd?
Begrijpt het college de zorgen van bewoners over de ervaren schijninspraak en de late betrokkenheid bij reeds vastgestelde kaders?
Is het college bereid om transparanter te zijn over de verwerking van bewonersinput, bijvoorbeeld door een overzicht te geven van suggesties en of/hoe die zijn meegenomen?
Bouwfase en overlastbeperking
Wordt er voorafgaand aan de bouwwerkzaamheden een nulmeting uitgevoerd bij omwonenden om eventuele schade aan gebouwen te kunnen vaststellen? Hoe worden de inwoners hierbij betrokken?
Hoe wordt hinder (trillingen, geluid) tijdens de sloop- en bouwfase voor omwonenden geminimaliseerd?
Is er een concreet uitvoeringsplan voor het beperken van overlast, en zo ja, kan dit worden gedeeld?
Wij hopen op een heldere beantwoording van de vragen, met nadruk op transparantie, betrokkenheid van de omgeving en zorgvuldige besluitvorming.
Comments