top of page
  • Instagram

Vragen over verkeersveiligheid Kop van Assendorp fase 2

  • Foto van schrijver: Swollwacht
    Swollwacht
  • 26 mei
  • 2 minuten om te lezen

De herinrichting van de Singel, ter hoogte van de Kop van Assendorp, gaat binnenkort zijn tweede fase in. Dit traject heeft grote gevolgen voor de verkeersveiligheid, leefbaarheid en bereikbaarheid van het gebied. Vanaf de derde week van augustus starten de werkzaamheden voor de nieuwe inrichting, die naar verwachting t/m november 2025 duren. 


Wij vinden het van groot belang dat er wordt geleerd van de eerste fase van het project, en dat deze lessen meegenomen worden in de besluitvorming rond fase twee. Daarom hebben wij onderstaande vragen gesteld aan het College: 


 

1.      In uw beantwoording van eerdere vragen van de fractie van Swollwacht over de Kop van Assendorp (met name vraag 2, 3 en 5) verwijst u naar een toegezegde evaluatie van fase één. Wanneer wordt deze evaluatie met de raad gedeeld, en in welke vorm mogen wij die verwachten? 

2.      In reactie op vraag 4 gaf u aan dat er zowel positieve als negatieve ervaringen zijn opgedaan met de herinrichting. Kunt u deze ervaringen concretiseren? Wat zijn de belangrijkste positieve en negatieve punten, en kunt u (indien mogelijk) aangeven welk deel van de ervaringen positief en welk deel negatief is? 

3.      In uw beantwoording van vragen 6 en 7 stelt u dat de maximumsnelheid is teruggebracht naar 30 km/u. Is het juridisch toegestaan om een doorgaande weg binnen de bebouwde kom als 30 km/u-zone aan te wijzen? Kunt u uw antwoord juridisch onderbouwen? 

4.      In antwoord op vraag 7 stelt u dat de inrichting van de Kop van Assendorp passend is voor een maximumsnelheid van 30 km/u. Waarom is er dan niet gekozen voor het plaatsen van verkeersborden die de maximumsnelheid van 30 km/u duidelijk aangeven? 

5.      Bij hoge verkeersdrukte bieden verkeerslichten mogelijkheden om het verkeer gericht te reguleren, bijvoorbeeld door bepaalde richtingen prioriteit te geven of door de veiligheid van voetgangers, fietsers en openbaar vervoer te verbeteren. Verkeerslichten kunnen bovendien flexibel reageren op noodgevallen zoals ambulances. Waarom kiest het college er in fase twee voor om de verkeerslichten te vervangen door een rotonde, onder het argument van verbeterde verkeersveiligheid? Op welke analyses of afwegingen is deze keuze gebaseerd? 

6.      Er is geen ruimte voorzien voor laden en lossen. Hoe wordt voorkomen dat vrachtwagens dubbel moeten parkeren, met alle gevaren voor het overige verkeer van dien? Is hiermee rekening gehouden in de huidige plannen?

 

De herinrichting van de Kop van Assendorp mag geen experiment worden waarvan de gevolgen pas achteraf zichtbaar zijn. Transparantie over evaluaties, duidelijke communicatie naar bewoners en verantwoording over keuzes zoals het weghalen van verkeerslichten en het ontbreken van laad- en losplaatsen, zijn essentieel voor draagvlak en vertrouwen. 

*Foto: gemeente Zwolle

 

Comments


Commenting on this post isn't available anymore. Contact the site owner for more info.

Contact,

E-mail: info@swollwacht.nl

Postadres Swollwacht:
Grote kerkplein 15, 8011 PK  Zwolle

 

     @Swollwacht1

     Swollwacht

     Swollwacht

Lidmaatschap / steun,

Lid worden van Swollwacht kan op 2 manieren. Digitaal via het aanmeldformulier of per e-mail aan info@swollwacht.nl. Na ontvangst van uw aanmelding nodigen wij u uit voor een kennismaking. Het lidmaatschap kost € 17,50 per kalenderjaar.

Wilt u geen lid worden, maar ons wel steunen, dan kan dat door u als steunend lid aan te melden via onderstaand aanmeldformulier. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging van uw steunlidmaatschap. Een steunlidmaatschap kost € 12,50 per kalenderjaar. 

Meld u aan als lid of donateur

Copyright © 2025 Swollwacht

bottom of page