top of page
  • Instagram

Verkeersveiligheid op en rond de Merwedelaan in de Aa-landen

  • Foto van schrijver: Swollwacht
    Swollwacht
  • 12 minuten geleden
  • 3 minuten om te lezen

De verkeerssituatie op de Merwedelaan in de Krekenbuurt (in de wijk Aa-landen) is al lange tijd een doorn in het oog van de bewoners. Dagelijks worden zij geconfronteerd met onveilige verkeersomstandigheden, zoals te hoge snelheden, zwaar verkeer, onoverzichtelijke kruisingen en gevaarlijke oversteekplaatsen en dit vlakbij onder andere het Meander College en verzorgingstehuis De Rivierenhof.  

 


Een buurtonderzoek dat in 2022 is gestart en in april 2023 is aangeboden aan wethouder Rots, toont aan dat het probleem breed wordt gedragen. Maar liefst 99% van de 140 respondenten geeft aan zich onveilig te voelen op of rond de Merwedelaan. Desondanks voelen bewoners zich nog steeds niet gehoord. De opvolging vanuit de gemeente Zwolle blijft volgens hen uit en eerder gemaakte afspraken worden niet nagekomen. 

 

Wij vinden dit onacceptabel! Naar aanleiding van de zorgen uit de buurt en het onderzoek, hebben wij het College een reeks vragen gesteld, om helderheid te krijgen over de situatie en om aan te dringen op actie.  

 

Gestelde vragen: 

  1. Is het College op de hoogte van het buurtonderzoek dat is uitgevoerd met medewerking van buurtbewoners en dat in april 2023 is aangeboden aan wethouder Rots?  

  2. Hoe beoordeelt het College de uitkomsten van het onderzoek waarin 99% van de ondervraagde huishoudens aangeeft zich onveilig te voelen vanwege het verkeer op de Merwedelaan?  

  3. Erkent het College dat de weginrichting van de Merwedelaan in haar huidige vorm niet aansluit bij de woonwijkfunctie en verkeersdruk van deze route?  

  4. Welke concrete acties heeft het College ondernomen sinds de overhandiging van het buurtonderzoek om de verkeersveiligheid op de Merwedelaan te verbeteren?  

  5. Waarom zijn eerder gemaakte afspraken tussen buurtbewoners en het team Leefomgeving en Mobiliteit volgens bewoners niet nagekomen? Is het College bereid dit intern te onderzoeken en zo nodig excuses aan te bieden aan de buurt?  

  6. Hoe beoordeelt het College de resultaten van de geplaatste smileyborden waaruit blijkt dat snelheden van 70 tot 100 km/u geen uitzondering zijn, met name buiten de spits?  

  7. De wijkagent heeft volgens bewoners erkend dat de weginrichting niet deugt, maar dat handhaving door capaciteitsgebrek nauwelijks mogelijk is. Wat gaat het College doen om hier verandering in te brengen?  

  8. Is het College op de hoogte van de (recente) aanrijdingen met fietsers in dit gebied? Hoeveel incidenten zijn er gemeld in de afgelopen drie jaar op of rond de Merwedelaan?  

 

  1. Hoe beoordeelt het College de veiligheid van kwetsbare verkeersdeelnemers (zoals fietsende scholieren en ouderen bij de Rivierenhof) op de Merwedelaan?  

  2. Is het College bereid om samen met bewoners, politie en OV-partners in kaart te brengen hoe vaak verkeersregels (zoals het negeren van rood licht, te hard rijden door bussen) worden overtreden?  

  3. Is het College bekend met het feit dat in het originele stedenbouwkundige plan de Merwedelaan niet zou doorlopen tot de Reggelaan, en dat er een aparte toegangsweg voor het achterste deel van de Aa-landen gepland was?  

  4. Welke gevolgen heeft het niet realiseren van deze toegangsweg gehad voor de huidige verkeersdruk op de Merwedelaan? Is het College bereid om de oorspronkelijke planopzet te heroverwegen in het licht van de huidige problemen?  

  5. Is het College van mening dat het toevoegen van 400 nieuwe woningen in deze wijk verantwoord is zonder een structurele oplossing voor de verkeersproblematiek?  

  6. Is het College bereid om op kortetermijnmaatregelen te treffen zoals: - Het instellen van een 30 km-zone op de Merwedelaan? - Verkeersdrempels of wegversmallingen? - Tijdelijke inzet van snelheidsdisplays of flitskasten? - Verkeersregelaars op drukke kruispunten tijdens schooltijden?  

  7. Welke stappen worden er momenteel gezet om te zorgen voor echte participatie van bewoners bij het ontwerpen van een oplossing voor de verkeersproblemen? 

 

We hopen met deze vragen het College aan te zetten tot daadkrachtig optreden. Bewoners hebben recht op een veilige leefomgeving en dat begint bij serieus luisteren naar hun zorgen!  

 
 
 

Comments


Commenting on this post isn't available anymore. Contact the site owner for more info.

Contact,

E-mail: info@swollwacht.nl

Postadres Swollwacht:
Grote kerkplein 15, 8011 PK  Zwolle

 

     @Swollwacht1

     Swollwacht

     Swollwacht

Lidmaatschap / steun,

Lid worden van Swollwacht kan op 2 manieren. Digitaal via het aanmeldformulier of per e-mail aan info@swollwacht.nl. Na ontvangst van uw aanmelding nodigen wij u uit voor een kennismaking. Het lidmaatschap kost € 17,50 per kalenderjaar.

Wilt u geen lid worden, maar ons wel steunen, dan kan dat door u als steunend lid aan te melden via onderstaand aanmeldformulier. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging van uw steunlidmaatschap. Een steunlidmaatschap kost € 12,50 per kalenderjaar. 

Meld u aan als lid of donateur

Copyright © 2025 Swollwacht

bottom of page