top of page
  • Swollwacht

Spoeddebat opkoopverbod 4 september 2021

Uitgesproken door Evelina Bijleveld


1 januari 2022 gaat de wet Opkoopbescherming en verruiming mogelijkheden tijdelijke verhuur in werking.


Deze maakt het mogelijk een verbod in te stellen tegen beleggers die (betaalbare) woningen opkopen met als doel deze te verhuren.

We weten dat dit ook in Zwolle plaats vindt; denk aan het failliete WZCO, waarin particuliere beleggers, hun woningen aan zorginstelling verhuurden en deze vervolgens doorverhuurt aan kwetsbare mensen. Maar ook de klachten van inwoners over overlast uit de Kamperpoort komt voort uit woningen die opgekocht zijn door een buitenlandse belegger. Met als doel oogwinstmerk.


Voorzitter, dit moeten we niet in Zwolle willen.

Als de nieuwe wet op 1 januari 2022 in werking treedt, dan is het SW erg gelegen om alles in werking te stellen dat wij als gemeente hierbij aanhaken. Besluitvorming eind Q1/begin Q2 van 2022 plaats te laten vinden, vindt SW laat, dit moet toch eerder kunnen?


Kan de wethouder toezeggen dat hij proberen om aan te sluiten bij de nieuwe wet op 1 januari 2022? Zodat wij, naast de vele maatregelen die dit college al heeft genomen en daarvoor onze dank, werkt aan nog meer maatregelen om de woningmarkt toegankelijker en betaalbaarder te houden voor starters en niet voor beleggers? Graag een reactie van de wethouder.


Voorzitter tot zover.

Comments


bottom of page