top of page
  • Instagram

Mobiliteit in de Spoorzone

  • Foto van schrijver: Swollwacht
    Swollwacht
  • 25 jun 2024
  • 2 minuten om te lezen

De Spoorzone staat aan het begin van een nieuw stuk stadsontwikkeling dat samen met de historische binnenstad en de Nieuwe Veemarkt het nieuwe centrumgebied definieert. De gemeente Zwolle streeft ernaar om de voetganger en fietser centraal te stellen, en een omgeving te creëren waar wonen, werken, recreatie en verblijf naadloos samenkomen. Dit vereist o.a. beleidsmaatregelen voor fiets parkeren, gedeelde mobiliteitsopties, autohub-parkeren en beperking van logistieke stromen. Hier zal de gemeenteraad zich over buigen.

 

Het College schetst een mooie visie voor de Spoorzone, met idyllische landschappen waar voetgangers en fietsers domineren en de behoefte aan auto’s overbodig lijkt. Echter, momenteel lijkt deze visie voorbarig voor zowel de toekomstige inwoners als voor de reizigers. Zwolle heeft een regionale functie met het station als belangrijk knooppunt tussen het noorden en zuiden van Nederland. Reizigers maken keuzes op basis van beschikbaarheid. Als er geen parkeerplaatsen zijn en treintickets duurder worden (aangekondigd door de NS), kiezen zij wellicht voor de auto. Dit is geen protest tegen het beleid, maar een noodzaak voor werk, familiebezoek of sportevenementen. Zolang er geen betere alternatieven zoals verbeterd openbaar vervoer en betaalbare treinverbindingen zijn, kan het autobezit en parkeren niet zomaar worden afgenomen.

 

Demografische veranderingen wijzen op een vergrijzende bevolking, waarbij mobiliteit voor minder mobiele mensen niet altijd opgelost wordt met openbaar vervoer. Het lijkt erop dat de Spoorzone nu gebouwd wordt voor een welgestelde, fitte bevolking zonder auto, maar wie zijn deze mensen eigenlijk? Wij kennen ze niet! Waarop baseert het College het vertrouwen dat dit haalbaar is? En dat onze inwoners hiermee daadwerkelijk gedwongen kunnen worden tot andere keuzes?

 

Laten we eerst zorgen voor goed openbaar vervoer en voldoende parkeergelegenheid als randvoorwaarden. De overheid kan burgers aanmoedigen om alternatieve keuzes te maken, maar uiteindelijk is het aan individuen om te bepalen welke vorm van mobiliteit zij nodig hebben. De rol van de overheid is om dit te faciliteren.  En dit is waar Swollwacht voor staat!


*Foto: RegioZwolle

Comentarios


Ya no es posible comentar esta entrada. Contacta al propietario del sitio para obtener más información.

Contact,

E-mail: info@swollwacht.nl

Postadres Swollwacht:
Grote kerkplein 15, 8011 PK  Zwolle

 

     @Swollwacht1

     Swollwacht

     Swollwacht

Lidmaatschap / steun,

Lid worden van Swollwacht kan op 2 manieren. Digitaal via het aanmeldformulier of per e-mail aan info@swollwacht.nl. Na ontvangst van uw aanmelding nodigen wij u uit voor een kennismaking. Het lidmaatschap kost € 17,50 per kalenderjaar.

Wilt u geen lid worden, maar ons wel steunen, dan kan dat door u als steunend lid aan te melden via onderstaand aanmeldformulier. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging van uw steunlidmaatschap. Een steunlidmaatschap kost € 12,50 per kalenderjaar. 

Meld u aan als lid of donateur

Copyright © 2025 Swollwacht

bottom of page