top of page
  • Foto van schrijverSwollwacht

Chanel de Haan (34) namens Swollwacht op nummer 6 voor de waterschapsverkiezingen

Een unieke situatie voor Swollwacht: voor het eerst in ruim dertig jaar doen we mee aan de waterschapsverkiezingen. Ron Klappe, Niek Loman-Kools en Chanel de Haan staan namens Swollwacht op de lijst voor Gemeentebelangen Drenthe Overijssel. De 34-jarige Chanel uit Berkum staat op nummer 6. Wie is Chanel en waar staat ze voor? Lees het in dit interview!

Wat kun je ons vertellen over jezelf?

“Ik ben Chanel de Haan, 34 jaar oud en ik woon samen met mijn gezin in het mooie Berkum. In het dagelijks leven ben ik werkzaam in de kinderopvang en ik doe dit al ruim 15 jaar met veel liefde en plezier. Daarnaast ben ik werkzaam als burgerraadslid voor Swollwacht.”


Niet veel vrouwen van jouw leeftijd kiezen ervoor om zich politiek in te zetten. Hoe verklaar je jouw gedrevenheid?

“Ik maak me, net als anderen, zorgen om de wereld om me heen. Als je kijkt naar de huidige problemen als stikstof, hoge energieprijzen of de kosten van de boodschappen. Die treffen mij ook. Daarnaast krijgen we steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden. Naast mij zijn er andere mensen, gezinnen die hiermee te maken hebben. Daar wil ik me voor inzetten. Ik wil samen met anderen optrekken in het belang van onze inwoners. Bij Swollwacht vinden we dat iedereen ertoe doet en dat past bij mij. Ik wil dat ook bij het waterschap inbrengen. Ik heb het niet van een vreemde; mijn opa, een rasechte Jordanees, was politiek en maatschappelijk ook zeer actief. Mijn moeder zegt soms: ‘Je begint steeds meer op hem te lijken!’


Waarom doen jullie vanuit Swollwacht mee aan deze verkiezingen?

“We hebben er lang over nagedacht. We hebben vaak gedacht dat deelname aan deze verkiezingen er niet toe deed. Maar inmiddels zijn we er van overtuigd dat onze stem telt. Dat onze deelname van belang is. Ik vind het echt belangrijk dat de lokalen een goede stem hebben in het waterschapsbestuur. Het grote voordeel is dat we niet gebonden zijn aan een landelijke partij. Dat is juist in het waterschap van belang, want elk gebied heeft eigen behoeftes. Er worden vanuit Den Haag en Brussel steeds meer dingen opgelegd. Wij gaan voor lokaal maatwerk. Er gaat veel geld om binnen het waterschap. Dat komt voor een groot deel uit de portemonnee van onze inwoners. Ik wil erop toezien dat dat nuttig wordt besteed en zie het als mijn taak om bij elk besluit af te wegen: wat is het nut, wat is de noodzaak en wat is haalbaar en betaalbaar?”

Wat zijn jouw speerpunten in het waterschap? Waarvoor ga jij je hard maken?

“Voor mij, voor Swollwacht en voor Gemeentebelangen staat het welzijn van onze inwoners altijd voorop. Anders dan voor sommige andere partijen gaan mensen bij ons vóór natuurbelangen. Bijvoorbeeld bij de bestrijding van muskusratten die de dijken kapot kunnen maken. Laat je een hele wijk onderstromen of haal je de ratten weg? Ik weet wel waar ik voor kies. Of de verhoging van het grondwater in veenweidegebied. Dat kan grote gevolgen hebben voor inwoners en ondernemers, zoals riettelers. Daar wil ik me voor inzetten.


Ik gun mijn en andermans kinderen een goede toekomst en droge voeten. Dat ze in de recreatieplassen kunnen blijven zwemmen. Dat ze voedsel van Nederlandse bodem kunnen blijven eten. Dat de dijken ze beschermen tegen de stijging van het water. Dat het oppervlaktewater schoon blijft, zodat ze nog steeds water uit de kraan kunnen blijven drinken. Laten we die goede dingen vooral behouden!”


Hoe schat je je kansen in?

“Dat vind ik moeilijk te zeggen. Ik hoop natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen op me stemmen en kiezen voor lokaal maatwerk. Ik sta te popelen om aan de slag te gaan! Ik zou het een enorm compliment vinden als mensen op mij zouden stemmen. Mijn collega’s op de kinderopvang zijn in elk geval al fan! Ik hoop vooral ook jongeren te kunnen betrekken. Want het gaat over hún toekomst. Ik heb zelf ook een periode gehad, waarin ik dacht: die politiek, laat maar zitten. Nu ik zelf een gezin heb besef ik me hoe belangrijk het is. Veel mensen weten niet wat een waterschap doet en dat vind ik jammer. Ik zie het als mijn taak om de taken en verantwoordelijkheden van het waterschap dichtbij te brengen. En te laten zien dat ook jonge mensen zoals ik een stem kunnen hebben in het waterschap. Ik ben toegankelijk in mijn communicatie en gebruik geen onnodig ingewikkelde woorden, want waarom zou je? Mail me gerust als je vragen hebt! Dat kan via chanel.de.haan@raadzwolle.nl. En ga vooral stemmen op 15 maart!”


Naast Chanel staan Swollwachters Niek Loman-Kools en Ron Klappe op de lijst voor Gemeentebelangen Drenthe-Overijssel. Niek op plek 16 en Ron op plek 20.


Meer informatie

Comments


bottom of page