top of page
  • Foto van schrijverSwollwacht

Afvalscheiding en inzameling in Zwolle

Op maandag 22 april 2024 werd er in de gemeenteraad gesproken over de afvalscheiding en inzameling in Zwolle. Het College heeft na één jaar complimenten gekregen over de succesvolle afvalscheiding. De hoeveelheid restafval is sterk gedaald van 164 kilo per inwoner naar 97 kilo, wat wijst op een verbeterde afvalscheidingspraktijk door inwoners. Ondanks deze prestatie is echter ook het aantal afvaldumpingen met bijna 30% toegenomen, een zeer zorgwekkende ontwikkeling. In 2023 hebben wij de volgende vraag al aan de wethouder gesteld: Hoe gaat Het College ervoor zorgen dat er zo snel mogelijk een einde wordt gemaakt aan de volstrekt onhygiënische bende in Zwolle? Hierop is geen actie ondernomen, gezien de toename van het aantal afvaldumpingen!


Tijdens het debat werden er twee beslisnota’s voorgelegd: het instemmen met nieuwe ambities en doelen voor het gemeentelijk grondstoffenbeleid, en het instemmen met kleinere inwerpopeningen van containers. Wat betreft het gemeentelijk grondstoffenbeleid: Zwolle groeit steeds meer en meer mensen komen in onze mooie stad wonen. Dit maakt het echter wel lastiger om afval goed te scheiden, vooral in de drukkere delen van de stad. Wij maken ons zorgen dat de groei van de stad en het gebrek aan ruimte een probleem kunnen worden voor het scheiden van afval. Het College zegt hier rekening mee te houden door bijvoorbeeld speciale containers in te zetten. Wij vragen ons af hoe de stad eruit zal zien als deze nieuwe methoden worden toegepast. Worden straks overal grote containers geplaatst? En ziet dit er goed uit in onze mooie stad? In het verleden heeft Swollwacht voorgesteld om huishoudens te helpen met het aanschaffen van afvalpersen, maar dat voorstel werd afgewezen. We zouden graag realistische doelen willen stellen om goed voor onze stad te kunnen zorgen.

 

Daarnaast denken wij dat de kleinere inwerpopeningen zeker een goede oplossing kunnen zijn voor het weggooien van klein afval. Als Het College een proef wil doen met kleinere inwerpopeningen, dan stemmen wij hier zeker mee in!  

Comments


bottom of page