top of page
Foto van schrijverSwollwacht

Swollwacht pleit voor prioriteit voor Zwollenaren in nieuwe huisvestingsverordening


Op maandag 7 oktober 2024 werd er in de Zwolse gemeenteraad gedebatteerd over ‘de Bouwstenen voor de Huisvestingsverordening.’ De gemeente Zwolle wil meer grip krijgen op de woningmarkt, zodat voldoende betaalbare woningen voor verschillende doelgroepen beschikbaar komen en blijven. Tijdens dit debat hebben wij ons uitgesproken voor een stevigere aanpak van de woningmarktproblematiek en onze voorkeur gegeven aan scenario 3. In dit scenario wordt niet alleen de vier toepasbare bouwstenen verder uitgewerkt, maar wordt er ook onderzoek gedaan naar andere mogelijkheden om grip te krijgen op de woningmarkt.

 

De wooncrisis en woningschaarste vereisen een gerichte en zorgvuldige aanpak, waarbij de gemeente duidelijk kiest wie er voorrang krijgt bij het verdelen van de beschikbare woningen. Wij staan voor de voorrang van Zwollenaren, vooral bij betaalbare huur- en koopwoningen en zijn van mening dat deze voorrangsregel juist in tijden van schaarste noodzakelijk is, ook al zou dit tijdelijk zijn. 


Belang van starters en vitale beroepen 

Wij dringen aan op meer inzicht in de mogelijkheden die de huisvestingsverordening kan bieden voor jongeren en starters op de woningmarkt. Zo’n 65% van de woningzoekenden zoekt naar een woning tot €390.000, een segment waar vooral jongeren en starters onder vallen. Het is belangrijk om te kijken welke rol de gemeente hierin kan spelen. 

 

Daarnaast hebben wij vragen over de positie van vitale beroepen op de woningmarkt. Hoewel Het College aangeeft dat dit vanwege hogere lonen niet relevant zou zijn, zien wij dit anders. We hebben vakmensen uit lagere inkomensgroepen in de zorg, bouw, techniek en onderwijs hard nodig om onze beleidsambities te realiseren. We willen dan ook dat Het College onderzoekt of deze groepen als vitale beroepen aangemerkt kunnen worden, zodat zij voorrang krijgen bij het toewijzen van woningen.

 

Zorgen over huurstijging en opkoopbescherming

Ook het onttrekken van woningen uit de betaalbare huursector door huurstijgingen baart ons zorgen. Wij willen duidelijkheid over hoe dit gereguleerd kan worden. Het is ons niet helemaal duidelijk wat Het College bedoelt met het onttrekken van woningen aan de woningvoorraad, maar we zijn geïnteresseerd in de mogelijkheden om dit proces via de huisvestingsverordening of andere regelgeving te beïnvloeden. 

 

Verder willen we meer inzicht in de gevolgen van de opkoop door institutionele beleggers, die inmiddels rond 10% van de Zwolse woningvoorraad uitmaken. Dit lijkt misschien een klein percentage, maar het gaat toch om ongeveer 200 woningen per jaar die anders beschikbaar zouden zijn voor onze inwoners. Wij pleiten daarom voor een onderzoek naar de mogelijkheden om institutionele beleggers te beperken via opkoopbescherming.

 

Tijdens het debat hebben wij Het College gevraagd om toezeggingen op bovengenoemde belangrijke punten: 

  • Voorrang voor Zwollenaren bij betaalbare koopwoningen, met specifieke aandacht voor jongeren en starters;

  • Onderzoek naar de definitie van vitale beroepen en de voorrang die hiermee samenhangt;

  • Inzicht in de onttrekking van woningen uit de betaalbare sector door huurstijgingen;

  • Onderzoek naar de mogelijkheden van opkoopbescherming tegen institutionele beleggers.

 

Indien Het College deze toezeggingen niet kan doen, zijn wij bereid om met een motie te komen om deze punten alsnog te borgen. Wij blijven ons inzetten voor een eerlijke en toegankelijke woningmarkt, waarin Zwollenaren de prioriteit krijgen die zij verdienen!

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page