Moties en amendement Dierenwelzijnsplan 2025-2030
- Swollwacht
- 7 uur geleden
- 3 minuten om te lezen
Tijdens de raadsvergadering van dinsdag 6 mei 2025 dienen wij meerdere moties en een amendement in met betrekking tot het nieuwe Dierenwelzijnsplan 2025 – 2030.
Motie: Toekomst van Zwolse kinderboerderijen en dierenweides
Door strengere wet- en regelgeving moet onder andere Kinderboerderij ’t Spiekertje in Zwolle-Zuid verdwijnen. Verwacht wordt dat ook andere kinderboerderijen en dierenweides hierdoor onder druk komen te staan en ook hun deuren moeten sluiten. Dit terwijl deze locaties van grote waarde zijn voor educatie, natuurbeleving, sociale verbinding en vrijwilligerswerk. Sluiting zou een verlies zijn voor de hele gemeenschap!
Met deze motie vragen wij het College om te onderzoeken hoe deze voorzieningen behouden kunnen blijven of, waar nodig, opnieuw vormgegeven kunnen worden, met behoud van hun maatschappelijke waarde en de inzet van vrijwilligers. Het uiteindelijke doel is een toekomstplan waarin ook juridische, financiële en organisatorische knelpunten worden opgelost.

Motie: Herinvoering externe adviseur Dierenwelzijn
De externe functie van een dierenwelzijnsadviseur is door de gemeente vervangen door een interne functie. Sindsdien is de samenwerking tussen dierenwelzijnspartners, zoals opvangcentra, dierenartsen en vrijwilligersorganisaties, merkbaar verslechterd. Dit leidt tot onrust en verminderde effectiviteit.
Wij verzoeken het College met deze motie om te onderzoeken hoe een onafhankelijke, externe adviseur opnieuw kan worden aangesteld, zodat de verbinding en samenwerking tussen partners wordt hersteld. Deze functie was eerder medeverantwoordelijk voor het winnen van een landelijke dierenwelzijnsprijs en dat moet toch voortgezet kunnen worden!
Motie: Structureel neutralisatiebeleid voor katten – incl. aanpak voor minima
Jaarlijks worden er in Zwolle te veel katten geboren, vooral uit particuliere nestjes. Dit leidt helaas tot dierenleed, ongewenste zwerfkatten en overvolle asielen. De afgelopen jaren zijn er, ondanks eerdere voornemens uit het Dierenwelzijnsbeleid van 2020, geen structurele acties ondernomen om dit probleem aan te pakken.
Met deze motie verzoeken wij het College om direct na het zomerreces van 2025 een concreet voorstel te presenteren voor structureel neutralisatiebeleid. Dit moet in samenwerking met bestaande dierenwelzijnsorganisaties worden opgesteld, en zowel de aanpak van zwerfkatten als de minima ondersteunen. Financiële belemmeringen zorgen er nu namelijk voor dat huishoudens met een laag inkomen hun katten niet kunnen neutraliseren, wat het probleem in stand houdt. Door gebruik te maken van bestaande landelijke programma’s en de expertise van lokale partners kan dit beleid effectief en uitvoerbaar zijn.
Amendement: Stichting Flappus onmisbaar voor toekomstgericht dierenwelzijnsbeleid
Stichting Flappus speelt al jaren een onmisbare rol in Zwolle op het gebied van dierenopvang, educatie en sociale activering. Het nieuwe Dierenwelzijnsplan dwingt hen echter om te stoppen met een aantal belangrijke taken. Taken die juist belangrijk zijn voor een duurzaam dierenwelszijnsbeleid en sociale inclusie. Dit gaat verder dan alleen wettelijke verplichtingen en zijn cruciaal voor het dierenwelzijn, voor educatie over dieren en voor het begeleiden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De stichting heeft al eerder, in brieven en tijdens raadsdebatten, gewaarschuwd dat hun bijdrage en werkwijze in de knel komen door onvoldoende structurele ondersteuning in het nieuwe beleid.
Met het amendement stellen wij voor om het raadsvoorstel te wijzigen en jaarlijks een subsidiebedrag van €125.000 toe te kennen aan Stichting Flappus, met bijbehorende dekking in de begroting. De stichting is onmisbaar voor een toekomstgericht dierenwelzijnsbeleid, juist omdat zij veel meer doen dan alleen de minimale wettelijke taken! Ze denken integraal en handelen proactief, spelen in op veranderingen in wet- en regelgeving, en leveren brede maatschappelijke meerwaarde. Als zij die taken moeten laten vallen door financiële beperkingen, komt zowel het dierenwelzijn als het sociale aspect van hun werk onder druk te staan. Alleen investeren in wettelijke taken is onvoldoende voor een duurzaam beleid!
Wij hopen op brede steun vanuit de raad en blijven ons inzetten voor een Zwolle waarin ruimte is voor mens en dier.
Commenti