top of page
  • Swollwacht

Veel lof ontvangen voor Marcel en hoe spijtig zijn vertrek is

RTV Oost maakte echter een super item over Marcel, echt zoals hij is.

Mooi gedaan en dat willen we graag met u delen, zie hieronder!


Drie jaar lang was er geen vuiltje aan de lucht. Marcel Mulder, raadslid van Swollwacht mocht naast zijn politieke functie ook actief zijn als buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) in Zwolle. Maar door een recent onderzoek van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) komt aan die situatie abrupt een einde. Het mag niet omdat de werkzaamheden mogelijk conflicteren.


Een buitengewoon opsporingsambtenaar die dagelijks controleert en boetes uitdeelt voor onder meer verkeersovertredingen en het schenden van de maatregelen uit de noodverordening rond de coronacrisis kan en mag niet zelf meebeslissen over het gemeentelijke beleid, dat aan die handhaving ten grondslag ligt.

Geloofsbrieven Klinkt logisch, maar de afgelopen drie jaar mocht het wel. Mulder: “In 2017 kwam ik voor Swollwacht in de raad. Op dat moment was ik ook al werkzaam als buitengewoon opsporingsambtenaar bij het bedrijf City 360. Mijn functie was toen intern bij de gemeente bekend, daar ben ik nooit geheimzinnig over geweest. Mijn geloofsbrieven zijn toen goedgekeurd, iedereen wist ervan en iedereen ging ervan uit dat beide functies naast elkaar konden bestaan.” Begin dit jaar kwamen er twijfels bij sommige politici. Het bedrijf waarvoor Mulder werkte, City 360, werd overgenomen door Handhaving Support. “Een bedrijf dat veel nauwer met de boa’s van de gemeente Zwolle samenwerkt”, legt Mulder uit.

Wettelijk niet toegestaan “Er is toen op last van de gemeente een onderzoek gestart in samenwerking met het BING en daaruit is recent naar voren gekomen dat het niet kan en mag, dan houdt het op”, aldus Mulder, die het buitengewoon jammer vindt dat hij moest kiezen. Uiteindelijk koos hij ervoor zijn raadlidmaatschap op te geven. De gemeentewet zegt dat ‘het lidmaatschap voor de raad niet is toegestaan voor een ambtenaar, of ambtenaar van politie, in dienst van die gemeente of uit andere hoofde aan het gemeentebestuur ondergeschikt’. Voor Mulder gaat die laatste passage op, omdat hij voor zijn nieuwe werkgever sinds begin dit jaar ook boetes uitschrijft in opdracht van de gemeente Zwolle.


Moeilijke keuze Mulder heeft er begrip voor dat hij een van beide functies noodgedwongen moet neerleggen, maar baalt er stevig van. “Ik heb mij de afgelopen drie jaar met hart en ziel voor Zwolle ingezet. Doe het politieke werk als raadslid met veel plezier en ben verknocht aan mijn portefeuilles zoals De Spoorzone, Huisvesting en Milieu. Dat ga ik zeker missen en daarom was de keuze moeilijk.” Toch heeft hij heel bewust voor zijn huidige werk als boa gekozen. “Ik ga op zeker voor de toekomst. Nu de economische crisis eraan komt, wil ik niet het risico lopen dat ik straks zonder inkomen zit. Als mijn partij het minder goed gaat doen bij de komende verkiezingen en mijn raadlidmaatschap eindigt over twee jaar, dan heb ik helemaal niks. Dan heb ik geen recht op een uitkering en moet ik naar de bijstand. Als ik mijn baan hou dan kan ik in ieder geval ook altijd terugvallen op een sociaal vangnet.” Hoewel het afscheid van de Zwolse politiek onverwacht komt en zwaar valt, is er weinig tijd voor Mulder om lang te treuren. Het werk als buitengewoon opsporingsambtenaar is op dit moment, met alle maatregelen rondom de coronanoodverordening, behoorlijk intensief. Vrijwel iedere dag ziet hij met collega’s in Zwolle toe op het naleven van de regels. Geen groepsvorming en anderhalve meter afstand.

Lees het volledige artikel hieronder samen met de video:



bottom of page